ÇAY
Çay, bir bitkinin yaprak, çiçek ve tohum gibi diğer parçalarının, genellikle sıcak su ile demlenmesi ile yapılan bir tür içecektir. Paketlenmiş çay yaprakları, poşet çay, bitki çayları ve soğuk çay gibi birçok farklı biçimde tüketilebilir. Çay, binlerce yıldır ilaç, baharat ve içecek ürünü olarak dünyanın farklı bölgelerinde üretilmiş ve tüketilmiştir. Dünya genelinde Çin, Hindistan ve İngiltere’de yüksek popülerliğe sahip bir içecektir. Ülkemize 1900’lerin başında gelen çay, kısa zamanda halk arasında oldukça popüler olmuştur. Yerli kültürümüz içerisinde hızla yayıldıktan sonra “Türk Çayı” adıyla bir demleme ve servis kültürü de gelişmiştir. Çay hem sıcak hem de soğuk olarak tüketilebilir. Sıcak çaylar genellikle sıcak su ile demlenir ve bu şekilde servis edilir. Daha endüstriyel olan soğuk çaylar ise soğutulmuş olarak ya da buzlu servis edilir.
Çayın Gerçek Özü; Camellia Sinensis Bitkisi
Tüm "gerçek" çay türleri aslında aynı bitkiden gelir. Çay bitkisinin botanik adı kamelya sinensis'tir. Bu bitki binlerce yıl önce Güney Çin'de ortaya çıkmıştır ve yüzlerce yıl boyunca yetiştirilip tüketilmiştir. Dünyada bilinen farklı çay türleri, örneğin siyah çay, yeşil çay, beyaz çay, oolong çayı gibi farklı çeşitler Camellia Sinensis bitkisinden yapılır. Bu çayların her biri, farklı hasat ve işleme yöntemleriyle kendine has özelliklere sahiptir. Bazı çaylar buharda pişirilir, bazıları hafif kavrulur. Bazıları oksitlendirildikten sonra tüketilir. Bazı çay yaprakları elle sıkıca sarılmış toplar halinde şekillendirilirken, diğer çay yaprakları kabaca doğranır veya doğal şekillerinde havada kurumaya bırakılır. Bazı çaylar ilkbahar mevsiminin ilk haftalarında, bazıları ise yaz ve sonbaharda hasat edilir. Çayın görünümünü ve lezzetini etkileyen pek çok farklı faktör vardır ve yüzlerce yıldır dünyanın farklı bölgelerinde özel çay işleme yöntemleri geliştirilmiştir.
Üretim Yöntemine Göre Değişen Farklı Çay Çeşitleri
Siyah Çay
Çay ile ilk tanışan herkesin mutlaka bir kez tattığı çeşit şüphesiz ki siyah çaydır. Siyah çay, batı dünyasında toplam çay tüketiminin %85'ini oluşturan en yaygın çay türüdür. Siyah çay yapraklı halde ya da ayrı ayrı paketlenmiş biçimde satışa sunulabilir. Siyah çayların içeriğindeki kafein oranı nispeten daha yüksektir ve bir fincan kahvenin yaklaşık yarısı kadar kafein içerirler. Demlendikten sonra koyu, bakırımsı bir renk verirler ve genellikle diğer çay türlerinden daha güçlü, daha aromalı bir tada sahiptirler.
Siyah çay üretmek için çay yaprakları hasat edilir, kurutulur ve ardından hafifçe ezilir. Sonrasında daha da küçük parçalara ayrılır ve bir sonraki aşamada çay yaprakları tamamen oksitlenir; nihayetinde kahverengimsi-siyah bir renge dönüşür. Bu yüzden diğer çaylara kıyasla daha koyu bir görünüme, daha güçlü bir tada ve daha yüksek kafein içeriğine sahiptir. Dünya çapında siyah çay en çok Çin ve Hindistan'da üretilmektedir. Türkiye’den farklı olarak dünyanın farklı ülkelerinde siyah çay süt, limon ve tatlandırıcı ilavesiyle de tüketilebilir.
Yeşil Çay
Yeşil çay, kamelya sinensis bitkisinden yapılan başka bir çay türüdür ve yeşil çay 'oksitlenmemiş' çaydır. Yapraklar toplandıktan hemen sonra oksidasyona neden olan enzimleri yok etmek için ısıtılır. Bu tür bir işleme yöntemi, yeşil çayın sağlık açısından yararlı yönleri olan antioksidanları, vitaminleri ve mineralleri korur. Yeşil çaylar genellikle açık yeşil veya sarı renkte demlenir ve daha hafif bir gövdeye ve daha hafif bir tada sahiptirler. Yeşil çayın parlak yeşil rengini ve hafif, bitkisel tadını veren şey hasattan hemen sonra oksidasyonu durdurmaktır. Çay yaprakları daha sonra yuvarlanır veya preslenerek son şekline getirilir ve kurutulur. Siyah çayın yaklaşık yarısı kadar kafein içerirler (bir fincan kahvenin yaklaşık dörtte biri). Bazı insanlar tercihe göre limon veya tatlandırıcı eklemeyi tercih etse de, herhangi bir katkı maddesi olmadan tüketilmesi en iyisidir.
Yeşil çay öncelikle Çin ve Japonya'da üretilmektedir. Japon yeşil çayları, oksidasyonu durdurmak için hasattan hemen sonra buğulanır. Hafif tuzlu, okyanus etkisine sahiptirler ve demlendiklerinde hafif zümrüt yeşili renge dönerler. Çin yeşil çayları ise genellikle oksidasyon sürecini durdurmak için hasattan sonra tavada pişirilir. Bu çaylar, Japon yeşil çaylarından daha hafif olma eğilimindedir ve hafif bir gövde ve yumuşak bir tada sahiptirler; demlendiklerinde yumuşak bir altın renge kavuşurlar.
Bitki Çayları
En çok bilinen ve tüketilen bu iki türe ek olarak farklı bitkisel çaylar da son 20 yılda hem ülkemizde hem dünyada popülerliğini arttırmıştır. Eskilerin “kocakarı ilacı” olarak tabir ettiği bitki çayları günümüzde hem market raflarında hem kafe ve restoranların sıcak içecek menülerinde yer almaktadır.
Meyve çayları işlenmemiş doğal meyvelerden yapılır. Doğal olarak tatlıdırlar, ancak şekerin aşırı tatlılığına sahip değildirler. Meyve çayları antioksidanlar ve C vitamini bakımından yüksektir ve kafein içermez; yatmadan önce içmek için ideal bir tercihtir. Meyve çayları buzlu çay olarak da içebilirler; bu sayede zararlı gazlı içeceklere ve katkı maddesi içeren bazı meyve sularına sağlıklı birer alternatif oluştururlar.
Bitki (Çiçek) çayları ise doğada yer alan pek çok farklı çiçeğin tek başına ya da karıştırılarak demlenmesi ile elde edilirler. Doğal ve lezzetli olmanın yanı sıra bazı türlerinin özellikle grip ve nezle gibi mevsimsel hastalıklara karşı tedavi edici özelliği ve sakinleştirici etkisi vardır. Bitkilerin çiçekli bölümlerinden yapılan en yaygın bitki çaylarından biri, kurutulmuş papatya çiçeklerinden elde edilen ve etkili bir antioksidan olduğu kanıtlanmış olan Papatya çayıdır.
Papatya harici en popüler bitki çayları arasında adaçayı, rezene çayı, melisa çayı, kuşburnu çayı, ıhlamur, sinameki çayı, nane-limon karışık çay, elma çayı, kırmızı meyve çayı, kiraz sapı çayı, tarçın çayı, kekik çayı, biberiye çayı, karışık kış çayı, detoks çayları ve mate çayı sayılabilir.
En Uygun Çay Fiyatları Obadanal ile Kapınızda!
Obadanal geleneksel çay lezzetini doğal ve organik seçimlerle tüketiciye ulaştırır. Çay markaları altında kaliteli ve natural yollarla üretilen siyah çay, yeşil çay ya da bitki çayları en uygun çay fiyatları ile sitemizde listelenmektedir. Çay fiyatları farklı çay markalarına göre değişmekle birlikte, ürününün sunulduğu ambalajın gramajına göre de farklılaşabilir. Çay fiyatlarını incelerken ürün gramajlarını göz önüne almayı unutmayın. Obadanal temiz beslenmeye yönelik gıda ürünlerini, tüketiciler açısından doğru fiyatlandırma politikası ile sunar. Hem satıcıların hem tüketicilerin bir araya geldiği bir platform olarak yöresel ürünlerin üreticisinden tedarikini sağlar.