Salçalar
Salçalar Türk mutfağının geleneksel damak tadı ile özdeşleşmiştir ve dünya mutfaklarında da bu coğrafyanın gıda malzemesi olarak tanınır. Türkiye’de evlerde yapılan ya da fabrikasyon üretimi olan en yaygın 3 salça çeşidi domates salçası, acı biber salçası ve tatlı biber salçası olarak sıralanabilir.
Geleneksel salça yapımı aslında bu iki ayrı yazlık sebze türünün kışın da yemeklerde kullanılmasına olanak veren bir tür saklama yöntemidir. Domates ya da acı-tatlı kırmızı biberin bulundukları sebze formatında kış için uzun süreli saklanması olanaklı değildir. Bu ürünlerin kaynatılarak fazla suyundan ayrıştırılması ve posalarının süzüldükten sonra kalan sebzenin ezme ya da püre haline getirilmesi ve nihayetinde bu pürenin tuzlanarak ve konserve yapılarak saklanması, geleneksel salça yapma yönteminin en temel pratiğidir. Öte yandan, günümüzde artık salça, yaz dönemlerinde yemek tariflerinde sıklıkla kullanılan bir yan üründür. Sulu et ve sebze yemeklerinden çorbalara, makarna sosundan yöresel (tencere) yemeklerine kadar pek çok tarifte yer bulur. Geleneksel ev yapımı salçanın yanı sıra piyasada bulunan konserve salçalar tüketimin önemli bir bölümünü oluşturur.
Ev Yapımı Salça Çeşitleri
Domates salçası, özellikle kışlık yemeklerini hazırlarken lezzetli bir domates tadı vermek için kullanılan bir üründür. Domates bir yaz sebzesi olduğundan, kışın turfanda üretilen, sera domatesleri çoğu zaman yaz domatesleri ile aynı lezzet yoğunluğunda olmaz. Kışın çarşıdan ya da pazardan alınan domatesi yemek yaparken kullansanız bile yemeklere salça ilave etmek hem yemeğin kıvamını arttırır hem de domates tadını daha çok ortaya çıkartır. Üstelik satın alacağınız domates salçası doğal yollarla, ya da hormonsuz, organik domatesten imal edildiyse, içinde herhangi bir katkı maddesi yoksa yemeklerinizin tadı ve domates kokusu da bambaşka bir yoğunlukta olacaktır.
Benzer bir durum tatlı ya da acı biber salçası için de geçerlidir. Yemek tariflerinde domates salçası kadar sıklıkla karşımıza çıkmasa da, yakıştığı ölçüde biber salçası kullanmak yemeğin lezzetini şüphesiz ki ileri bir adıma taşır. Biber salçası, kırmızı (kapya) biberin muhteviyatında yer alan besleyici öğeleri salça formatında tüketebilmenize de olanak tanır.
Domates Salçası ve Biber Salçası Nasıl Kullanılır?
Domates salçası kullanmanın temel amaçlarından biri, yemeklerinizde zengin bir domates aroması oluşturmaya yardımcı olmaktır. Domates püresi veya konserve domates ile beraber domates salçası kullanmak, yeni lezzetlere de kapı aralayabilir. Köy yapımı doğal domates salçası, herhangi bir domates bazlı sos tarifinde kusursuz sonuç verir. Ayrıca pek çok haşlanmış yemeğin yanı sıra sığır eti, hindi, tavuk veya bakliyat gibi doyuruculuğu yüksek yemekler için de mükemmel bir birleştiricidir. Bu lezzetli tariflerle kullanmak için ev yapımı salçanızı tarife uygun biçimde eklemeniz yeterlidir.
Domates salçası, yavaş yavaş pişirilen et yemeği tariflerinde ya da soslarda lezzeti yoğunlaştırmak için kullanılabilir; öte yandan hafta içi akşamları uzun boylu tarifler yapmaya fırsatınız olmadığında, 30 dakikalık hızlı tariflere küçük dokunuşlarla harikalar yaratabilir. Domates veya biber salçasından en yüksek oranda lezzet almak için yemeğin veya sosun suyunu ilave etmeden önce yağda pişirin ya da kısa süreli kavurun. Bu sayede domatesler ve salçanız karamelize bir tada sahip olacaktır.
Domates ya da biber salçasını yemeğe hangi sırayla ekleyeceğiniz genelde standart yemek tariflerinde belirtilir. Öte yandan, geleneksel tencere yemeklerinde önce soğanlar hafifçe kavrulur ve cam beyazı ayarındayken domates salçası ve/veya biber salçası eklenir. Eğer parça etli bir yemek yapıyorsanız sıralamaya önce etler girer, sonra soğan ve salça eklenir.
Bu pişme tariflerinin yanı sıra özellikle ülkemizde salça kahvaltılık olarak da sıklıkla tüketilen ve tercih edilen bir üründür. İsterseniz sade ekmeğe tek başına sürerek, isterseniz peynir çeşitleriyle birleştirerek domates salçasını çiğden, kahvaltılık olarak da tüketebilirsiniz. Bir diğer alternatif olarak çok basit baharat ve sarımsak ekleriyle kahvaltılık sosunuzu domates ve tatlı biber salçası karıştırarak kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Ev yapımı domates salçasını ve biber salçasını beraber kullandığınız tariflerde, örneğin ince bulgurdan kısır yaparken, iki farklı salça tadını dengelemek için tarif ölçüsüne uygun olarak nar ekşisi gibi tatlı bir aroma eklemeyi de ihmal etmeyin. Yemeklerde bu tatlı-ekşi ve tuzlu dengesini korumak damak tadınızı da zenginleştirecektir.
Obadanal Farkıyla Organik Salça Fiyatları
Hazır gıda piyasasında en çok çeşidi bulunan ürünlerden biri domates salçasıdır. Marketlerde hemen tüketime hazır salça markaları tüketicilerden de rağbet görür. Öte yandan salça fabrikası çıkışlı olan bu hazır konserve ürünlerin içeriğinde, katkı maddesi olup olmaması da tüketicilerin kafasında soru işaretleri yaratır. Obadanal, geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan domates salçası ve biber salçasının en saf hali ile tüketiciyle buluşturmayı hedefler. Üstelik tatlı biber salçası karışık biber domates salçası, Hatay tatlı biber salçası, karışık salça, Antep tatlı biber salçası, Antep domates salçası, Antep acı biber salçası, Antakya biber salçası, Adana biber salçası gibi yöresel ürünleri de en uygun fiyat seçenekleri ile sizlere sunar. Ev yapımı salça fiyatı veya organik salça fiyatları üretim koşulları ve hacmi nedeniyle fabrikasyon salçalardan daha yüksek fiyatlı olabilir. Unutulmaması gereken bir diğer detay da en kaliteli domates salçasının katkısız olarak hazırlanması gerektiğidir. Emek yoğun bir ürün olan köy salçasının fiyatı, tüm bu yetiştirilme ve salça yapma koşulları göz önüne alınarak belirlenir. Nihayetinde organik salça fiyatları, market raflarındaki hazır salça fiyatlarına oranla bir üst segmentte sıralanabilir. Obadanal en doğal biçimde üretilen gıda ürünlerini, doğru fiyatlandırma politikası ile sunar. Hem satıcıların hem tüketicilerin bir araya geldiği bir platform olarak yöresel ürünlerin üreticisinden tedarikini sağlar.